Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-05-08@19:18:09 GMT

خصوصی سازی باشگاه‌ها؛ ریسک ۲ سر باخت

تاریخ انتشار: ۲۰ اسفند ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۱۲۷۱۹۰۰

خصوصی سازی باشگاه‌ها؛ ریسک ۲ سر باخت

به گزارش خبرنگار فوتبال و فوتسال گروه ورزشی باشگاه خبرنگاران جوان، فوتبال روز دنیا به سمتی حرکت کرده است که تقریبا هیچ باشگاه‌ حرفه‌ای را نمی‌توانیم پیدا کنیم که با هزینه‌های دولتی اداره شود . آخرین نمونه این پروژه در فوتبال ترکیه اجرا شد و اکنون شاهد عملی شدن موفقیت آمیز آن در این کشور هستیم. تیم‌های فوتبال ترکیه طی یک دهه اخیر با توجه به فرآیند حرفه‌ای سازی فوتبال این کشور وارد چرخه‌ای شده‌اند که تقریبا هیچ مشکلی برای تامین هزینه‌های خود ندارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

بحث خصوصی سازی طی سال‌های اخیر در فوتبال ایران  همواره داغ بوده است؛ گرچه نمونه‌های ناموفق خصوصی سازی را طی سال‌های اخیر شاهد بوده‌ایم، اما روی کاغذ حمایت از این موضوع سیاست مدیران کلان کشور شده است. مهم‌ترین و بزرگ‌ترین مورد در این باره، بحث خصوصی سازی ۲ باشگاه استقلال و پرسپولیس است که سال‌ها در حد حرف و حدیث باقی ماند.  

این موضوع در حالی مطرح می‌شود که سرنوشت باشگاه‌های خصوصی در طی سال‌های اخیر انجام چنین پروژه‌ای را غیر ممکن جلوه می‌دهد. اگر به حیات باشگاه‌های خصوصی نگاهی بیندازیم، متوجه خواهیم شد که قریب به اتفاق این باشگاه‌ها در نهایت بعد از چند سال به دلیل آن چه که ناتوانی مالک در تامین هزینه‌های باشگاه‌ها عنوان شده است، در عرصه فوتبال نتوانستند حضوری موفق داشته باشند. نمونه حضور ناموفق  در بخش خصوصی را می‌توانیم در  ۴ باشگاه خصوصی فعلی از جمله تراکتور، ماشین سازی، نساجی مازندران و شهرخودرو مشاهده کنیم.  

بررسی وضعیت  باشگاه های خصوصی کشورمان 

علاوه بر این،  هر ۴ باشگاه خصوصی فوتبال ایران در فصل جاری با مشکلات عدیده‌ای مواجه هستند و هوادارانشان روز به روز از وضعیت تیمشان نگران‌تر می‌شوند.  

تیم فوتبال تراکتور به عنوان ثروتمندترین باشگاه خصوصی لیگ برتر فوتبال در فصل جاری با مشکلات بسیاری رو به رو بوده است تا حدی که مالک این باشگاه اعلام کرد در صورت دریافت یک پیشنهاد خوب، تراکتور را واگذار خواهد کرد. بعد از این اظهار نظر‌ها بود که شایعاتی مبنی بر ورود چهره‌های متمول تبریزی برای خرید باشگاه تراکتور مطرح شد که عظیم زاده و دبیری شاخص‌ترین چهره‌ها بودند. البته عظیم زاده و دبیری طی اظهار نظری رسمی، سرمایه گذاری در فوتبال را در شرایط فعلی اقدامی غیر عقلانی دانستند.  این شرایط باعث شد که شاهد عملکردی از تراکتور باشیم که  شاید هوادارانش انتظار آن را نداشتند.  

در مورد سایر باشگاه‌های خصوصی هم چنین شرایطی را شاهد هستیم؛ از ماشین سازی که در مشکلات مالی غرق شده است و چهره‌های شاخص خود را یک به یک از دست می‌دهد تا نساجی که راه فرار از بحران را تنها در تغییر سرمربی می‌بیند. تیم شهرخودرو هم یکی از باشگاه‌های خصوصی است که بعد از کش و قوس‌های فراوان و به دلیل آن چه که ناتوانی مالک در تامین هزینه‌ها مطرح شده است در مرحله واگذاری به مالک دیگر قرار دارد.  

در این میان سوال بزرگی پیش می‌آید که مشکل خصوصی سازی چیست؟! البته برای یافتن پاسخ نیازی نیست راه طولانی را طی کنیم. با یک نگاه ساده به شرایط فوتبال کشورمان دلیل ناکامی باشگاه‌های خصوصی را درمی یابیم. محروم بودن از ابتدایی‌ترین حقوق حرفه‌ای باعث شده است که انگیزه چندانی برای باشگاه داری در بخش خصوصی وجود نداشته باشد.  

مشکلات موجود برای سرمایه گذاری در فوتبال 

فوتبال ایران سال های سال درگیر حق پخش تلویزیونی است. این حق مسلم هنوز برای باشگاه‌های لیگ برتری به دلیل مسائل حقوقی محقق نشده است. حقی که احقاق آن می‌تواند کفاف بخش قابل توجهی از هزینه باشگاه‌ها را بدهد. بهره بردن باشگاه‌ها از سود‌های حاصل از تبلیغات محیطی دیگر موردی است که هنوز در فوتبال ایران جایی ندارد.  

این در حالی است که تخصیص و تقسیم منابع حاصل از این تبلیغات نیز می‌تواند بخش قابل توجهی از هزینه‌های یک باشگاه را تامین کند. شرایط اقتصادی کشور و مشکلاتی که تنها به ۲ مورد آن اشاره شد، مسائلی هستند که باشگاه داری خصوصی در ایران را به بیراهه سوق داده‌اند و هیچ سرمایه گذاری تمایل به حضور در این حوزه  را ندارند. همچنین دیگر زمان حضور سرمایه دارانی که صرفا به خاطر علاقه به فوتبال مشکلی برای هزینه کردن نداشتند، گذشته؛ چرا که شرایط اقتصادی حاکم در کشور و بالا رفتن هزینه‌های تیم داری سرمایه گذاری در فوتبال را از یک طعم لذت بخش به یک ریسک ۲ سر باخت تبدیل کرده است.  

پس در این شرایط نباید انتظار داشته باشیم که خصوصی سازی در فوتبال ایران در مسیر درست قرار بگیرد. در حال حاضر سرنوشت باشگاه‌های خصوصی همانند آینه‌ای است که ورود برای حضور سرمایه داران را غیرممکن ساخته است.

  بیشتر بخوانید

خصوصی سازی هنوز راکد است و وزارت ورزش ساکت

انتهای پیام/ 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: لیگ برتر فوتبال باشگاه های کشور خصوصی سازی باشگاه های خصوصی فوتبال ایران سرمایه گذاری خصوصی سازی باشگاه ها هزینه ها سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۲۷۱۹۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ذوالفقارنسب: لیگ برتر با هزینه‌های نجومی، از نظر فنی ضعیف است

پیشکسوت و کارشناس فوتبال ایران گفت: لیگ برتر با هزینه‌هایی که در آن می‌شود، همخوانی ندارد و از بُعد فنی دارای نواقصی است که باید رفع شود.

بیژن ذوالفقارنسب در گفت‌وگو با ایرنا، به تشریح شرایط لیگ برتر فوتبال پرداخت و اظهار داشت: متاسفانه انتظاری که از سطح فنی لیگ می‌رفت، هنوز برآورده نشده است. در برخی تیم‌ها چنددستگی دیده می‌شود و در بدنه باشگاه و تیم‌، اختلاف‌هایی را می‌بینیم که می‌تواند به تیم ضربه بزند.

وی ادامه داد: این موارد در نهایت باعث می‌شود کیفیت فنی تیم‌ها کاهش یابد و اهداف مدنظرشان، محقق نشود. فوتبال امروز اروپا را ببینید، همه چیز روشن و مشخص است و ما می‌توانیم به راحتی از آن درس بگیریم و الگوبرداری کنیم اما این کار انجام نمی‌شود. مسائل مالی، نوع قراردادها، نوع رفتارها و تمامی مسائل مرتبط با فوتبال در آن به خوبی دیده شده و بازیکنان نیز پذیرای تمامی موارد مطرح شده هستند.

پیشکسوت فوتبال ایران یادآور شد: در فوتبال دنیا، هر بازیکن یک مشاور یا راهنما دارد که به مسائل روز فوتبال اشراف داشته و به درستی بازیکنان را در مسیر صحیح، همراهی می‌کند، اما کدام بازیکن ما از چنین ظرفیتی بهره می‌برد؟‌ در شرایط سخت، بازیکنان نیاز دارند که افراد آگاه به مسائل روز فوتبال، آنان را راهنمایی کنند.

ذوالفقارنسب اضافه کرد: برای همین است که بسیاری از مسائل در فوتبال اروپا به حاشیه تبدیل نمی‌شود، اما مشابه این اتفاقات حتی با درجه‌ای کمتر، برای فوتبال و بازیکنان ما دردسرساز می‌شود. اگر فوتبال در اروپا با آرامش دنبال می‌شود به دلیل استفاده از ظرفیت‌هایی است که وجود دارد، اما همین ظرفیت و پتانسیل در فوتبال ما کم‌اهمیت جلوه داده می‌شود و اتفاقات کوچک می‌تواند مشکلات بزرگ و بسیاری را برای بازیکن و باشگاه ایجاد کند.

مربی اسبق تیم ملی فوتبال ایران، تاکید کرد: وفاداری به معنای خاص خود در فوتبال اروپا، شکل و رنگ دیگری دارد و این برای هوادار مشهود است، اما روند فوق را در فوتبال کشور نمی‌بینیم. فوتبال تنها یک ورزش نیست و برای آنکه در مسیر خود به درستی حرکت کند باید فرهنگ آن را هم داشت و بر آن تاکید کرد. تیم‌های بزرگ ما در یارگیری مشکل دارند و در زمان بستن تیم، تنها به یک یا چند مورد خاص تاکید دارند. باشگاه‌ها فقط به فکر این هستند که بازیکن موردنظر چند گل زده و چطور بازی می‌کند، اما مسائل فرهنگی و دیگر عوامل نیز در نظر گرفته شود.

وی ادامه داد: فوتبال ما نقاط ضعفی دارد که باید حل شود و به نظرم فدراسیون فوتبال می‌تواند نقش بسیار مهمی در آن ایفا کرده و به باشگاه‌ها کمک کند. فوتبال تنها یک رقابت در زمین مسابقه نیست بلکه شما باید از بهره هوشی و سایر موارد هم استفاده کنید. در فوتبال دنیا می‌بینید در زمان بروز خطا اتفاق خاصی از سوی بازیکنان رخ نمی‌دهد، اما در فوتبال ما همه بازیکنان در ساختار داوری دخالت کرده و در همه امور، نظر می‌دهند!

ذوالفقارنسب در مورد اینکه آیا کیفیت فنی لیگ برتر، پاسخگوی نیازهای فوتبال ما بوده؟ گفت: کیفیت فنی لیگ برتر با هزینه‌هایی که در آن می‌شود تطابق ندارد و کارآیی چندانی از بعد فنی در تیم‌ها مشاهده نمی‌شود.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • ذوالفقارنسب: لیگ برتر با هزینه‌های نجومی، از نظر فنی ضعیف است
  • تیموری: قرار نبود تیم ما دیگر هیچ وقت نبازد
  • به رییس سازمان خصوصی‌سازی گفتم جزء فرهیخته‌ترین‌ها هستی بین افرادی که از کشتارگاه، بهشت‌زهرا و... آمده‌اند
  • هزینه یک جت شخصی چقدر است؟
  • ربیعی: به استقلال تبریک می‌گویم اما حق تیمم باخت نبود
  • پیکان درخانه باخت و نگران سقوط شد
  • ساخت ۱۲۸ هزار مسکن مهر بدون آورده متقاضیان+ فیلم
  • رییس سازمان خصوصی سازی: ۵ میلیارد سهام ترجیحی به نام کارگران شد
  • ۵.۲۲ میلیارد سهام ترجیحی به نام کارگران شد/ واگذاری سهام به ۳۰۰۸ کارگر در دولت سیزدهم
  • ساخت ۱۲۸ هزار مسکن مهر بدون آورده متقاضیان